25.4.17

Fiets


Hiernaast staat een foto - gemaakt in de buurt van Naarden - van een Clevelandfiets uit 1897. Ik kocht hem ooit omdat mijn vrouw in Clevland (Ohio) geboren is. Het moet inmiddels zo'n tien jaar geleden zijn dat ik een onverwacht telefoontje kreeg van iemand die de fiets om een wel heel bijzondere reden wilde kopen. De man was directeur van een museum gewijd aan de schilder Lyonel Feininger (1871-1956) op het eiland Usedom in de Oostzee. Geen rijwielmuseum dus, maar een kunstmuseum. Wat moest mijn Cleveland daar in hemelsnaam doen? Hij heeft het me op een middag haarfijn uitgelegd: Feininger verkende het eiland op een  Cleveland en ging er tussen 1909 en 1921 regelmatig op vakantie. Maakte er schetsen en schilderde. Bovendien had Feininger iets met fietsen, ze komen regelmatig in zijn werk voor.

 
Feininger werd geboren in New York en op zestienjarige leeftijd naar Berlijn gestuurd, waar hij ging studeren aan de Königliche Akademie Berlin. Hij werd al gauw bekend als caracaturist en van hem is bijvoorbeeld bovenstaande voorpagina van het tijdschrift "Das Narrenschiff". 

Hij maakte ook naam als striptekenaar en hij is degene die als eerste de teksten in wolkjes schreef in "The Kin-der-Kids", een strip die verscheen in de "Chicago Tribune". Feininger was midden dertig voordat hij ook als kunstschilder naam maakte en zich aansloot bij de expressionisten. Hij was in 1919 de eerste kunstenaar die door Walter Gropius werd aangezocht om deel uit te maken van de staf van het Bauhaus. Toen de nazis veertien  jaar later aan de macht kwamen werd zijn  werk ogenblikkelijk tot "Entartete Kunst" verklaard en Feininger keerde  eind 1936 terug naar zijn geboortestad New York. Feininger fotografeerde en componeerde ook. Hieronder het schilderij "Das Radrennen" uit 1912 en de Clevelandfiets voor het door Feininger geschilderde Sint Petruskerk in Benz op Usedom.